Αναγνώστες

23/10/07

Λαογραφικά

ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Του Κώστα Λ. Λιώνα
Πριν σαράντα πέντε χρόνια, ο πατέρας μου έσπερνε βρώμη σ’ ένα μικρό χωράφι
« Συκάκι * νότια από το σπίτι της Φίλαινας, όταν το γιενί* έφερε στην επιφάνεια ένα κυρτό γιαταγάνι, σκουριασμένο με μπλε χάντρες στην λαβή.
Γύρισε το ζευγάρι (τις δύο αγελάδες, τη Μελίσω και την Τριγόνω), έμπηξε το γιενί λίγο ποιό βαθιά είπε Ωω! Και μού πε «Κωστάκ, φερ΄μ’ το γκασμά* και το σακούλι να πάρω μια χαψιά.
Άρπαξε το κασμά κι άρχισε να σκάβει βιαστικά «Κοίτα εδώ που σκάβω μήπως πάρει το μάτι σου κέρματα λεφτά» Παρ’ όλο που πήγε σε αρκετό βάθος και πλάτος δεν βρήκε τίποτε άλλο απ’ το γιαταγάνι. Αποσταμένος πήγε στην ελιά, στο κάτω μέρος του χωραφιού, ξεκρέμασε την βαρελούλα *και έπινε λαίμαργα το νερό χωρίς ανάσα.
Ξανά ρίξαμε το χώμα στην τάφρο που είχε ανοίξει, κι’ ο πατέρας μου συνέχισε το σπάρσιμο του υπόλοιπου χωραφιού.
Ήταν γύρω στο 1952, 1953 δεν θυμάμαι ακριβώς, έβρεχε ασταμάτητα τρία μερόνυχτα, κατακλυσμός σωστός «κοσμοχαλασιά» ξεφώνιζαν οι πιο ηλικιωμένοι, το νερό είχε καλύψει τις Λογκιές κι όλο και ανέβαινε. Στο χωράφι του Σπύρου Μεσήρη που είναι Νότια απ’ το ρέμα κοντά στον Πόριαρη , ξεβράστηκε μια νεκροκεφαλή. Αναταραχή σήμανε στο μικρό μας χωριό, πολλά και διάφορα λέγονταν για το γεγονός κάποιος χωρικός είπε: «λες να’ ναι το κεφάλι κανενός κατσαπλιά ή κανενός Μάη» Μπα! Είπε κάποιος άλλος, δεν βλέπετε ότι είναι από πολύν καιρό πάνω από εκατό χρόνια, ποιος ξέρει πως και τι, ας το διαβάσουμε και ας αναπαυθεί στο νεκροταφείο του Ριγανίου.
Τα δύο περιστατικά μου είχαν προξενήσει μεγάλη εντύπωση και προσπαθούσα από τότε να τα ξεδιαλύνω, ρωτώντας μικρούς και γέροντες, ντόπιους και ξένους, χωρίς όμως να έχω πάρει ικανοποιητικά απάντηση ως τώρα.
Πριν λίγες μέρες ξεφυλλίζοντας ένα Ιστορικό βιβλίο με το τίτλο «Η Ναυπακτία του είκοσι ένα»έφτασα σ’ αυτό που ήθελα. «Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΟΡΙΑΡΗ»
Με μιας λύθηκαν οι παιδικές μου απορίες απ’ τα ερωτήματα που τόσα χρόνια με βασάνιζαν.
Σημείωση:
• Συκάκι:Τοποθεσία στην άκρη του Πόριαρη
• Γενί :το υνί του αρότρου
• Γασμάς: είδος ταπιού γερό και μακρύ
• Χαψιά: μια μπουκιά
• Βαρελούλα: μικρό είδος βαρελιού για νερό
• Λογκιές: το χαμηλότερο σημείου του κάμπου
• Κατσαπλιάς: κομουνιστής
Αθήνα 24/4/1996