Αναγνώστες

24/9/07

Επαγγελματικός βίος

Κατοικία
Παλιότερα έχτιζαν σπίτια ως εξής:
Στην αρχή έσκαβαν τα θεμέλια και έσφαζαν σε μία από τις τέσ­σερις γωνιές μία κότα.
Στη συνέχεια έψαλλε αγιασμό ο παπάς του χωριού και κάτω απ την πρώτη πέτρα, που τοποθετούσε ο μάστο­ρας, έριχναν χρήματα ασημένια.
Το σχήμα του σπιτιού ήταν κυρίως Π ή Λ.
Την πόρτα την τοποθετούσαν στην πλευρά που τους βόλευε κα­λύτερα. Τα υλικά ήταν πέτρες και λάσπη με άχυρα (για να μην πέ­φτει ο τοίχος).
Η ευθυγράμμιση των τοίχων γινόταν με το μάτι. Παράθυρα δεν έκαναν πολλά για να μην κάνει πολύ κρύο στο σπίτι. Τα παράθυρα ήταν ξύλινα χωρίς τζάμια.
Για τζάμια έβαζαν ένα πανί, ενώ το βράδυ τοποθετούσαν στα παράθυρα, αφού έκλειναν, τα ξύλινα εξώφυλλα, ρούχα για να μη κρυώνουν. Η σκεπή κατασκευαζόταν με σανίδια και πέτρινες πλά­κες. Οι διαιρέσεις (ή τα διαχωρίσματα των δωματίων γίνονταν με ξύλα που άλειφαν με λάσπη). Το πάτωμα γινόταν με ξύλα. Ταβάνι δεν υπήρχε. Η γωνιά (τζάκι) ήταν στη μέση του σπιτιού. Επάνω από τη γωνιά κρεμούσαν μία κατσαρόλα με γυριστό σίδηρο που έπιανε από τη σκεπή και έφτανε στη μέση στη γωνιά. Έτσι έβραζαν το φα­γητό γιατί δεν υπήρχαν πυροστιές. Για να ανακατεύουν την φωτιά εί­χαν ένα μεγάλο ξύλο (ξεθάλι).
Στο ταβάνι κρεμούσαν όλα τα υπάρχοντα τους σε πρόκες καρ­φωμένες στη σκεπή. Μήλα, αχλάδια κλπ. Τα Χριστούγεννα κρεμούσαν το γουρούνι για να καπνίζεται.
Τα φρούτα τα κρεμούσαν ως εξής στη σκεπή.
Βρίσκανε πέταυρα (ίσια σανίδια). Τα τοποθετούσαν επάνω στα πέταυρα ξύλα στα οποία στηριζόταν η σκεπή, τα άλειφαν με κοπριά αγελάδων να μη τα τρώει το σκουλήκι κι επάνω τοποθετούσαν τα φρούτα.
‘Όταν έμπαινε ένας επισκέπτης μέσα στο σπίτι του έλεγαν:
«απτθώσ’ ιγδία καταϊ» = κάθισε εδώ κάτω», και έπαιρναν και τον κερνούσαν μήλο ή ρόδι κ.λ.π.
Όταν τελείωνε το χτίσιμο του σπιτιού γινόταν γλέντι.
Συγκεντρώνονταν στο σπίτι το νεόκτιστο οι συγγενείς, αλλά δεν καθόντουσαν άντρες και γυναίκες μαζί, αλλά χωριστά. Οι γυναίκες ετοίμαζαν το τραπέζι, έκαναν μια υπόκλιση στους καλεσμένους άντρες και έφευγαν από το δωμάτιο εκείνο.
Αν χρειαζόταν κάτι στο τραπέζι μετά, ο νοικοκύρης φώναζε:
Κυρά, ε, Κυρά.
Ορίστε αφέντη μ’, έκανε με υπόκλιση. ‘Έπαιρνε την παραγγε­λία και την εκτελούσε.
2.Γεωργία
Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία και την κτη­νοτροφία. Τα χωράφια τα καλλιεργούσαν με ξύλινο αλέτρι το οποίο το έσερναν δύο βόδια, ή ένα βόδι και ένα γαϊδούρι ή δυο άλογα ή δύο γαϊδούρια.
Το υνί ήταν σιδερένιο. Αποτελείτο από τη χειρολάβα, αλετροπό­δα, φτερά και σπάθα.
Όλα τα τμήματα αυτά για να τα συνδέουν χρησιμοποιούσαν σφήνες ξύλινες.
Στα χωράφια έσπερναν κυρίως σιτάρι Το φθινόπωρο και
καλαμπό­κι την άνοιξη. Μια χρονιά έσπερναν ένα τμήμα και την άλλη το άλλο.
Ο θερισμός γινόταν με δρεπάνια. Έκαναν μικρές χεριές και αυτές τις έδε­ναν δεμάτια (30 χεριές ή μικρότερες) τα οποία με­τέφεραν στο αλώνι. Το αλώνι, αφού το καθάριζαν καλά, ξύνοντας τα χόρτα, το έκαναν επάλειψη με κοπριά βοδιών. Τα μυρμήγκια τα καταπολεμούσαν με στάχτη. Αλώνιζαν με βόδια, άλογα ή γαϊδούρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: