Αναγνώστες

25/9/07

Το ξύρισμα του γαμπρού

Την Κυριακή το πρωί συγκεντρώνονται όλοι οι καλεσμένοι στο σπίτι του γαμπρού. Όλοι με το άλογό τους στολισμένο με ωραία κουβέρτα και λουλούδια στο κεφάλι και φορώντας οι ίδιοι την πιο καλή φορεσιά τους.
Έρχεται και ο κουρέας. Αρχίζει να κουρεύει το γαμπρό ενώ δίπλα του υπάρχει ένας δίσκος και όλοι πετούν χρή­ματα. Κερνούν τον κουρέα. Συνέχεια δε ακούγονται πυροβολισμοί.
Το πάρσιμο της νύφης
O γαμπρός είναι καβάλα σε λευκό άλογο, με λευκή κουβέρτα στο σαμάρι. Η νύφη είναι κουκουλωμένη με λευκό πέπλο. Πολλές φορές δεv την έπαιρνε και ­αλλαγμένη.
Γι’ αυτό έμεινε και η παροιμία: «Αυτή κουκουλώ­θηκε» ή «να κουκου­σώσουμε το γαμπρό».
Τα παπούτσια της νύφης τα φορούσε ο πρώτος κουνιάδος και στο δεξί της έβαζε ασημένιαχρήματα

Όταν ερχόταν η νύφη στο σπίτι του γαμπρού έβγαινε η πεθερά στην πόρτα και την περίμενε. Η νύφη είχε μέσα σ’ ένα ταγάρι μύ­γδαλα, μήλα και χρήματα.
Με τα χρήματα ασήμωνε το σπίτι. Τα έριχνε επάνω. Είχε και μία κουλούρα κεντημένη. Προτού κατεβεί η νύφη από το ζώο έπαιρναν ένα αγόρι πρωτότοκο που είχε μάνα και πατέρα και το γυρνούσαν τρεις φορές γύρω από το ζώο να πάρει την κουλούρα και ο κόσμος φώναζε: «Φίλησε τη νύφη να κοκκινήσει σαν και σένα».
Μετά ο κουνιάδος κατέβαζε τη νύφη από το ζώο. Του έδινε η νύ­φη ένα μήλο, τη φιλούσε και την έπαιρνε αγκαζέ και την πήγαινε στην πεθερά.

‘Ολοι οι καλεσμένοι τραγουδούν:
Ο γάμος καλορίζικος
κι η νύφη καλομοίρα.
Να ζήσει η νύφη κι ο γαμπρός
κουμπάρος και κουμπάρα.
Να ζήσει κι ο προξενητής
Που προξένεψε το γάμο.


Η πεθερά είχε ένα δίσκο ρύζι, βαμπάκι και ένα ποτήρι κρασί. Το βαμπάκι το έβαζε γύρω γύρω στο λαιμό του γαμπρού και της νύφης με την ευχή να γεράσουν και ν’ ασπρίσουν. Το κρασί το πρόσφερε στη νύφη. Η νύφη έπαιρνε το ποτήρι με το κρασί και το έχυνε σταυ­ρωτά, ο δε κόσμος φώναζε: «Πέτα νύφη το ποτήρι». Πίστευαν διότι όποιος πιάσει το ποτήρι ή πιει απο το κρασί ως το χρόνο θα πα­ντρευόταν.
Μετά η νύφη πετούσε μύγδαλα, ρύζι, κουφέτα και όλοι προσπα­θούσαν να τα πιάσουν.
Ο πεθερός περίμενε στη μέσα πόρτα του σπιτιού. Η νύφη έκανε υπόκλιση στον πεθερό και στη συνέχεια οι καλεσμένοι περνούσαν και χαιρετούσαν τους νιόπαντρους.
Μετά γινόταν διακοπή να πιει η νύφη τον καφέ. Τον καφέ τον πρόσφερε ένα αγόρι που είχε μάνα και πατέρα. Μέσα στο φλυτζά­νι έριχνε η νύφη χρήματα του αγοριού.
Για να διαλυθεί ο γάμος έπρεπε να βγεί η νύφη κι ο γαμπρός να χορέψουν.

Η φωτογραφία το ξύρισμα του γαμπρού είναι παρμένη από το βιβλίο "Η ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ" του Γιάννη Ρουσόπουλου http://www.greelandscape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: