Αναγνώστες

24/9/07

Η τελετή του γάμου

Τα προζύμια

Την εβδομάδα που πλησιάζει ο γάμος αρχίζουν οι προετοιμα­σίες στο σπίτι της νύφης και του γαμπρού. Την Τετάρτη το βράδυ στο σπίτι του γαμπρού και την Πέμπτη το βράδυ στο σπίτι της νύ­φης αναπιάνονται τα προζύμια με τα οποία θα ζυμώσουν τα ψωμιά του γάμου.
Συγκεντρώνονται οι κοντινοί συγγενείς και οι γείτονες στο σπί­τι.
Μια κοπέλα ανύπαντρη στρώνει μία κουβέρτα αμεταχείριστη στη μέση του δωματίου, του μεγαλύτερου στο σπίτι και όλοι φωνάζουν«καλορίζικα, να ζήσουν».
Μέσα στη μέση της κουβέρτας τοποθε­τούν τη σκάφη που ζυμώνουν. Ύστερα παίρνουν την σήτα και βάζουν μέσα σ’ αυτή αλεύρι
Στη συνέχεια καλούν όλα τα παιδιά που έχουν μάνα και πατέρα και έχουν ηλικία κάτω των 10 χρόνων.
O αριθμός των παιδιών πρέπει να είναι μονός. Πρώτα οι γονείς και μετά σι συγγενείς πετούν χρήματα μέσα στη σήτα. Τα χρήματα αυτά τα μοιράζονται τα παιδιά που κρατάνε τη σήτα
Το αλεύρι το έπαιρνε η κοπέλα που έστρωσε την κουβέρτα και το έκανε προζύμι.
Κατόπιν ορμούσαν όλοι να πάρουν ζυμάρι να αλείψουν το γαμπρό ή τη νύφη.

Τα καλέσματα:
Την Παρασκευή το πρωί ο γαμπρός και η νύφη θα στείλουν τα καλέσματα σ’ όσους θα παρακαθήσουν στο τραπέζι. Το κάλεσμα εί­ναι ένα ζαχαράτο, ένα γαρίφαλο και λίγο ρύζι τυλιγμένο σ’ ένα χαρτί.
Οι καλεσμένοι που θα παρακαθήσουν στο τραπέζι του γαμπρού ή της νύφης θα στείλουν το Σάββατο στο σπίτι το «κανίσκι» των (κα­λοζυμωμένο ψωμί με ζαχαράτα, γαρίφαλα και κεντίδια επάνω), μία τσίτσα (μπουκάλα) κρασί και κρέας.
Της νύφης το τραπέζι γίνεται το Σάββατο το βράδυ, του δε γα­μπρού την Κυριακή.

Τα προικιά
Την Παρασκευή συγκεντρώνονται οι κοπέλες (προσκαλεσμένες) του χωριού στο σπίτι της νύφης και δένουν τα προικιά σε μπόγους(δέματα).
Το Σάββατο το πρωί συγκεντρώνονται στο σπίτι του γαμπρού οι καλεσμένοι για τα προικιά. Καθένας έχει το άλογό του στολισμένο με μία καλή κουβέρτα και λουλούδια στην καμστράνα (χαλινάρι).
Σ όλο το δρόμο τραγουδούν διάφορα τραγούδια. ‘Όσοι τους ακούνε στο δρόμο βγαίνουν στα παράθυρα, στα μπαλκόνια, στους δρόμους και ρίχνουν ρύζι με την ευχή «καλορίζικα». Όταν φτάσουν στο σπίτι της νύφης ένας έμπιστος από το σόι του γαμπρού πηγαί­νει να περιλάβει τα προικιά.
Βγαίνει η νύφη και δένει σ’ όλα τα ζώα στο δεξιό μέρος της καμ­στράνας από ένα άσπρο μαντίλι. Αυτό το παίρνει ο κάτοχος του ζώ­ου
Για να πάρουν τα προικιά, πρέπει να πληρώσει το σόι του γα­μπρού, αλλιώς αρνούνται οι κοπέλες που τα ετοίμασαν να τα δώ­σουν. Ανεβαίνει ένα παιδί στο γιούκο των ρούχων και αρνείται να δώσει τα ρούχα αν δεν πάρει χρήματα.
Αφού φορτώσουν τα προικιά στα ζώα και αφού τους ξεπροβοδί­σει η νύφη παίρνουν το δρόμο του γυρισμού. Στο σπίτι του γαμπρού τους περιμένουν με ρύζι και λουλούδια. ‘Όταν κατεβάσουν τα προι­κιά, τα ανοίγουν και με το πιο ωραίο κουκουλώνουν το γαμπρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: